Revolte: in verzet tegen slavernij

Geplaatst op , in Tentoonstellingen

Wie vanaf 15 april in Den Haag langs de Hoftoren loopt, ziet bekende kunst. Er staat namelijk werk tentoongesteld dat afgelopen jaar werd meegedragen in de SouthEast Parade door Quentley Barbara, Fré Calmes en Monika Dahlberg. Ook is er kunst te zien van Serana Angelista en Maikel Deekman, allemaal in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Revolte, verzet tegen slavernij is een samenwerking tussen het Ministerie van OCenW en CBK Zuidoost en is gratis te zien.

‘Revolte: in verzet tegen slavernij’ eert vrouwen, mannen, meisjes en jongens die zich verzetten tegen slavernij en haalt hen als het ware ‘uit de geschiedenis’ naar boven. Dat gebeurt in woord en beeld, met kunstwerken en teksten van: Serana Angelista, Quentley Barbara, Aspha Bijnaar, Fré Calmes, Monika Dahlberg en Maikel Deekman.

‘Revolte: in verzet tegen slavernij’ draagt bij aan een andere beeldvorming over slavernijgeschiedenis en de rol van mensen die tot slavernij werden gedwongen. Te weinig is bekend dat er door hen gevochten is voor zelfbeschikking en georganiseerd verzet is gepleegd. In teksten en in historische beelden overheerst het beeld van de nederige en dociele tot slaaf gemaakten. Tot slaaf gemaakten die dankbaar moesten zijn toen ze eindelijk vrij werden. Die vrijheid wordt nu ook nog vaak gebracht als resultaat van de, voornamelijk door witte mensen vormgegeven, abolitionistische beweging.

‘Revolte: in verzet tegen slavernij’ kantelt dit perspectief . De tentoonstelling maakt duidelijk dat er ook andere verhalen zijn en dat is belangrijk vanwege de doorwerking van onze koloniale geschiedenis in de hedendaagse samenleving. ‘Revolte’ onthult niet alleen verborgen gebleven geschiedenissen. Het biedt strijdbare identificatiemodellen aan mensen van kleur en draagt zo bij aan gevoelens van trots en eigenwaarde.

Plaats: Hoftoren, ingang Rijnstraat, Den Haag

Gastcurator: CBK Zuidoost, Amsterdam ; Delano Mac Andrew, Annet Zondervan
Vormgeving: Serana Angelista
In opdracht van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap