Kunst rond dertig jaar Bijlmervliegramp

Geplaatst op , in Activiteiten

Welke soort herinneringen kunnen mensen verzamelen in hun leven? Hoeveel pijn kunnen mensen verdragen? Hoe kunnen mensen helen?

Kunstenaar Fatric Bewong uit Ghana is tot en met eind augustus in Amsterdam Zuidoost om een kunstproject te maken rond de Bijlmervliegramp, 4 oktober aanstaande dertig jaar geleden. Voor het project werkt ze met dertig mensen die de herinnering aan de ramp met zich meedragen. Omdat ze erbij waren, omdat ze familie en bezittingen zijn verloren, omdat ze de verhalen hun hele leven lang hebben gehoord.

Deze mensen komen op zaterdag 13 augustus van 14 tot 17 uur naar de plek van de ramp. Daar maken ze, samen met de kunstenaar, afdrukken op stof  van de basten van de bomen die ‘de ramp hebben gezien’ en nog altijd op dezelfde plek staan.

Iedereen maakt twee afdrukken die ter plekke worden gedroogd aan waslijnen. Elke deelnemer krijgt een afdruk mee en de andere afdruk wordt verwerkt in een groot kleed. Het kunstwerk zal te zien zijn tijdens de grote BijlmAir-tentoonstelling bij CBK Zuidoost in december en in de tentoonstelling over dertig jaar Bijlmervliegramp van Amsterdam Museum en Imagine IC.

Na het maken van de afdrukken worden de deelnemers uitgenodigd met elkaar verhalen te delen, waar natuurlijk eten en drinken bij hoort.

Er zijn in korte tijd 30 deelnemers gevonden. Het toont hoe sterk deze gebeurtenis nog leeft bij de mensen. Iedereen die zich verbonden voelt met de gebeurtenis van de vliegramp of belangstelling heeft, is van harte uitgenodigd om te komen kijken en op die manier deel te nemen.

Dag en tijd: Zaterdag 13 augustus van 14 tot 17 uur
Locatie: De Boom Die Alles Zag, Groeneveen
Nederlands en Engels gesproken

Het project is een opdracht van CBK Zuidoost in samenwerking met in samenwerking met Amsterdam Museum, Imagine IC en Stichting Beheer ‘Het Groeiend Monument’.

Op de foto staan Helen Burleson van Stichting Beheer ‘Het Groeiend Monument’ en kunstenaar Fatric Bewong.

UPDATE