Local Hero

Wanneer: 28 augustus 2010 - 28 oktober 2010

Kunstenaars

Daniela Bershan

Met de komst van broedplaatsen als Kruitberg/Echtenstein en Florijn is het culturele klimaat in Amsterdam Zuidoost rijker geworden en steeds meer kunstenaars vragen een podium om hun werk te tonen. Met de serie Local Heroes ondersteunt CBK Zuidoost deze ontwikkeling.

Het werk van Daniela Bershan is gebaseerd op organische groei. Zij analyseert verbanden binnen kunst, wetenschap, natuur en technologie. Haar atelier in de broedplaats Florijn vertoont gelijkenissen met een laboratorium. In haar zoektocht naar nieuwe vormen laat ze zich geheel leiden door het levensproces. Haar sculpturen, vaak gecombineerd met (nog) levende organismen, groeien door en haar tekeningen lijken in beweging. Dit wordt ondersteund door haar uitgebreide materiaalgebruik. Zij werkt onder andere met keramiek, plastic, hout, planten, prints, zout, licht en glas.

Tijdens haar op verblijf op Aruba begin 2010 werd Bershan gegrepen door de onderwaterwereld van het eiland. Deze werkte op haar als een drogerend middel. Met de angst en fascinatie van het ‘jezelf verliezen’ wilde zij haar waarneming van vloeiende bewegingen en vormen in en om haar heen in kaart brengen. Met Turning 30 / Deterritorialization, het centrale werk in de presentatie in CBK Zuidoost, poogt zij dit te doen. 

Daniela Bershan (Zweibrücken, 1980) is kunstenaar en deejay. Zij studeerde Multimedia Design in Stuttgart en aan de Rietveld Academie en exposeerde onder andere in het Künstlershaus in Graz, in Centro d’Arte Santa Monica in Barcelona en in Capacete te Rio de Janeiro. Zij maakt sculpturen, installaties, performances en sounds. Onder de naam Baba Electronica is zij actief als deejay/producer.