Nieuw!: Buitenkunst in Zuidoost

Wanneer: 20 februari 2014 - 22 maart 2014

Kunstenaars

Arno Coenen, Loes van der Horst & Mick Eekhout, Dagmar de Kok – Ndgobese, Gais, Karin van Dam

De tentoonstelling geeft een overzicht van vijf nieuwe buitenkunstwerken in Amsterdam Zuidoost. Sommige al gereed, andere nog in wording. CBK Zuidoost toont met deze vijf nieuwe buitenkunstwerken hoe de ‘monumentaliteit van Zuidoost’ vorm krijgt aldus het meerjarenplan Kunst in de Openbare Ruimte 2013-2017.

In de tentoonstelling kijken we mee over de schouders van vijf kunstenaars: Arno Coenen, Karin van Dam, Gais & Anouk Piket, Loes van der Horst & Mick Eekhout en Dagmar de Kok. Allen hebben zij een opdracht van het Stadsdeel Zuidoost gekregen met bijbehorend budget. Ook de locaties zijn bekend.

Aan de hand van videoportretten, halffabricaten en ontwerpschetsen kun je zien welke processen er schuil gaan achter de totstandkoming van de nieuwste buitenkunstwerken van Amsterdam Zuidoost. Bovendien wordt een aantal aspecten blootgelegd dat komt kijken bij het maken van kunst in de openbare ruimte. Een kunstenaar heeft in zijn atelier doorgaans niets te maken met: weer- en vogelproblematiek, participatie, hufterproof, inspraakorganen of beheervraagstukken. Om deze kwesties het hoofd te bieden gaan kunstenaars technische en inhoudelijke partnerschappen aan.

Arno Coenen maakte voor Holendrechtplein een groots mozaïektapijt van betontegels. Loes van der Horst ontwierp samen met Mick Eekhout het kunstwerk ‘Yellow Wings’ voor in de vijver nabij het Strandvlietpad. Dagmar de Kok maakt voor het nieuwe Ouder- en Kindcentrum Gaasperdam een vrolijke stapeling van dieren, samen met leerlingen van De Tamboerijn. Straatkunstenaar Gais uit Brazilië kleurt het viaduct Karspeldreef kruising Abcouderpad. En Karin van Dam ontwerpt voor Hoekenrodeplein een nieuw kunstwerk dat de toegangspoort tot de Amsterdamse Poort zal markeren.