Driemaal Museumnacht bij CBK Zuidoost

Kijk de Aftermovie op YouTube!

CBK Zuidoost biedt Museumnachters maar liefst drie programma’s voor een complete culturele ervaring: divers, inclusief, vernieuwend, muzikaal en swingend. Download hier het hele programma.

We beginnen om 18 uur aan de Hettenheuvelweg 8, met de opening van Sandra Roberts’ CommUnion – een interactieve tentoonstelling/performance/dansavond in samenwerking met Foundation Hip Hop Academy over Dance Cyphers. Op deze plek is ook het werk van patricia kaersenhout in haar solo-expositie The Third Dimension te zien. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom op Heesterveld 35 voor de vertoning van de magische film The Garden, van Clarinde Wesselink. De avond eindigt, of de nacht begint, vanaf ongeveer 21 uur bij CBK Zuidoost op het Anton de Komplein met de tentoonstelling Unblocked Tomorrow, de fantastische dans-met-levensgrote-poppenperformance Nike van Duda Paiva Company en muziek van de muzikale alleskunner Kourosh en Friends, inclusief dj’s die je tot 2 uur in beweging houden.

De betekenis van dance cyphers bij Hettenheuvelweg 8 – kom kijken en dansen!

Hettenheuvelweg 8

CommUnion nodigt het publiek uit te reflecteren op de filosofische en transcendente aspecten van de dance cyphers – een cirkel van mensen waarin individuen bij toerbeurt zichzelf uiten door middel van dans. Het is een gebruikelijk ritueel bij dansculturen als hip-hop, house en vogueing en lijkt sterk op oude culturele tradities uit vooral Afrika. Bij dance cyphers communiceren de performers en toeschouwers met elkaar om elkaar te verheffen en de fysieke en geestelijke energie met elkaar te delen. De cirkelvorm stimuleert de interactie en betrokkenheid.

In de tentoonstelling is werk opgenomen van: Rabi Bah, Yohannes Henrikkson, J. Milongo en Alyson Sillon.

De dansperformers die op 5 november optreden zijn: Amisha Kumra, Nkosi Matondo, Saskia Nartey-Wemegah, Ibou Ndong (drummer) en Sandra Roberts.

De dance cyphers kunnen worden gezien als een soort arena of slagveld waar mensen met elkaar strijden. In deze tentoonstelling wordt een andere visie getoond: de dance cyphers als veilige plekken (safe spaces) waar mensen zonder woorden met elkaar uitwisselen en waar individuen gezien, erkend en gevierd kunnen worden door wat ze tonen op de vloer. Het zijn plekken van kracht, gemeenschappelijkheid en spiritualiteit.

De getoonde werken in de expositie vertalen de interacties tussen de performers tijdens de dance cyphers en vertellen over de impact die ze hebben op de spiritualiteit van de artiesten en datgene waarin ze geloven.

DJ John Agesilas
DJ John Agesilas is medeoprichter en co-artistiek directeur van Summerdance Forever (een van de grootste dance festivals ter wereld, gebaseerd op streetdance, theater en clubcultuur), Night Owls (Amsterdam & Djoon Paris), de Hip Hop Foundation en de organisator, boeker en samenwerkingspartner van ADE (Amsterdam Dance Event). Hij is ook een van de grondleggers van de jazz-fusion en danste en choreografeerde voor internationale artiesten als Earth Wind and Fire, Jocelyn Brown, Sister Sledge, het Metropole Orkest, het New Cool Collective en Donna Summer.

Programma:
18.00 uur: opening tentoonstelling CommUnion en bezichtiging The Third Dimension (sluit om 22.00 uur)
19.00 uur: dansperformance Amisha Kumra, Nkosi Matondo, Saskia Nartey-Wemegah, Ibou Ndong (drummer) en Sandra Roberts.
19.30 – 23.00 uur: DJ-sessie Foundation Hip Hop Academy met DJ John Agesilas

Heesterveld 35

Bijzondere filmvertoning van The Garden van filmmaker/choreograaf Clarinde Wesselink. De kunstenaar heeft een fascinatie voor huid als een fysieke grens tussen de binnen- en buitenwereld van mensen en dieren. In haar film schept ze en fictief universum, gebaseerd op zeven atleten. Terwijl ze hun sport uitoefenen ontstaan er bewegingen die samenvallen met de ritmes van de natuur. Verschillende delen van de lichamen lichten op dat ritme in een verder donkere omgeving. Door geluiden krijgt de kijker een idee van de ruimte en de plek waar de acteurs zich bevinden. Wesselink verbindt de beelden aan de persoonlijke verhalen van de atleten – elke scène kan dan ook worden gezien als een performance waarin het lichaam, in samenhang met de omgeving, een eigen verhaal vertelt – met de bewegingen als eigen taal.

Voice-over: Eva Karczag
Camera: Emo Weemhoff
Montage: Riekje Ziengs
Sounddesign: Peter Oskam & Olmo van Straalen 
Grading: Barend Onneweer

Programma
19.00 uur: inloop
10.30 uur: start The Garden – deze duurt ca een half uur en wordt doorlopend gedraaid tot het einde van het programma.
23.00 uur: einde programma

Anton de Komplein 120

Tijdens de Museumnacht vinden aan het Anton de Komplein 120 twee bijzondere evenementen plaats, tegen de achtergrond van de lopende tentoonstelling Unblocked Tomorrow. De groepsexpositie bestaat uit multimediaal werk van verschillende lokale en internationale kunstenaars. Hen is gevraagd werk te presenteren over hoe zij denken dat de toekomst eruit ziet. De grote gemene deler bij de kunstenaars is dat zij werken vanuit een niet-gepriviligeerde of onconventionele situatie: ze komen uit niet-Westerse landen, zijn non-binair, non-conformistisch, getraumatiseerd en vooral enorm gedreven. Zij maken een toekomst met narratieven vanuit niet-dominante perspectieven.

Dans-/poppenperformance door Duda
Duda Paiva Company geeft een korte performance/voorstelling met dans en poppen – het handelsmerk van de theatergroep. De verhalen die door Duda – meestal zonder tekst worden verteld – houden het publiek op een speelse en spannende manier een spiegel voor. De poppen zijn een organisch onderdeel van de cast en worden door hun echte, dansende tegenspelers op betoverende wijze tot leven gebracht. De voorstellingen geven stof tot nadenken, zijn esthetisch, grappig, inventief en brutaal. Mensen van verschillende achtergronden, leeftijden, culturen en genders kunnen zich moeiteloos vinden in de karakters.

Concert Kourosh
Kourosh is producent, vocalist en performer, die de wereld bestormt met zijn mix van dreamy trap, r&b, hip hop en trip hop. De jonge Amsterdamse muzikant is vernoemd naar de beste vriend van zijn vader, die door de Iraanse Revolutionaire Garde werd vermoord in 1983. Kourosh gebruikt muziek als een emotionele uitlaatklep en als een manier om zijn verhaal te vertellen. Hij kreeg zijn eerste gitaar toen hij twaalf werd en schrijft al minstens zo lang. Zijn interne worstelingen krijgen vorm in gedichten, die door hem op muziek worden gezet. Zijn energieke optredens zijn een openhartige kijk in zijn ziel en hij is niet bang om een echte connectie met zijn publiek te maken. In 2020 kwam zijn eerste, veelgeprezen EP ‘This Is How I Use My Memory’ uit met daarop het prachtige The Funeral waar ook een videoclip bij is gemaakt. Kourosh trad ook op tijdens Dislocated Noise, een clubavond waar nieuwkomers en locals elkaar konden ontmoeten.

Ani
Ebaa Monther aka Ani (1993) is een rapper, songwriter en performer met Palestijns/Syrische wortels. Haar eerste officiële release deed ze in 2020 met producer Moody, onder de titel Mansi. Ze mixt EDM rap, rap rock, lo-fi en andere stijlen met traditionele folksongs en folklore muziek.

DJ Fatima Ferrari
Fatima Ferrari draait een eclectische mix van electronische club en booty bounce – met invloeen van dancehall, funk, vogue, Jersey en Baltimore Club. Met haar muziek blijft ze dicht bij Midden-Oosterse afkomst.

Ze treedt op bij verschillende festivals, events en podia als: Atlas Electronic (Marrakesh/MA), Mundi Festival (Bari/IT), Hackney Wick (London/UK), EURABIA, Amsterdam Dance Event, Le Guess Who? Festival, De School, EKKO, MONO, Red Light Radio en Into the Great Wide Open.

Programma:
21.30, 22.15 en 22.50 uur: start voorstelling Nike door Duda Pavai Company – de voorstelling duurt ca zes minuten.
23:00 – 23:30 Ani
23:30 – 00:15 Kourosh
00.15 – 02.00 uur DJ Fatima Ferrari