Unblocked Tomorrow

Wanneer: 8 september 2022 - 19 november 2022

Lisa Ijeoma, Angel-Rose Oedit Doebé, Sel Kofiga Gbemu, Ahmad Mallah, Jochem Ruarus, Julius Thissen, Jessica Tucker, Angelique Michelle Van Wijk, Agata Zwierzyñska

Unblocked Tomorrow is een groepsexpositie met multimediaal werk van negen (inter)nationale  kunstenaars over de toekomst. Hen is gevraagd werk te presenteren over hoe zij denken dat deze eruit kan zien.

De grote gemene deler bij de kunstenaars is dat trauma een centraal thema is in hun werk. Daarnaast werken ze vanuit onconventionele situaties en achtergronden; ze zijn internationaal georiënteerd, non-binair, non-conformistisch, getraumatiseerd en vooral enorm gedreven. Unblocked Tomorrow daagt het publiek uit om na te denken over en zich onder te dompelen in een alternatieve realiteit met verhalen vanuit een non-dominant perspectief.

Accepteren en groeien
Voor de kunstenaars in ‘Unblocked Tomorrow’ is kunst behalve conflict ook leren accepteren en daarvan groeien. De kunstenaars worden geconfronteerd met hun nachtmerries, angsten, slepende herinneringen en toekomstvoorspellingen die ze eigenlijk liever negeren. Maar de confrontatie met deze angsten brengt ons verder. De kunstenaars blijven bij de ellende die hun trauma is en gaan vanuit deze positie twijfelen en speculeren. Dit brengt hen tot inzichten over onze gedeelde toekomst die daarvoor nog niet zichtbaar waren.

Speculeren
In deze tentoonstelling zoeken kunstenaars naar een puur vocabulaire om hun eigen identiteit en culturele hybriditeit te verbinden met het heden en de toekomst. Doortrauma’s als taal te behandelen, stellen kunstenaars vraagtekens bij het normatieve bestaan ​​en beginnen ze te speculeren over nieuwe manieren van zijn. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te speculeren en de toekomst te bekijken vanuit het perspectief van de kunstenaar: een niet-dominant perspectief dat het dominante vooruitgangsdenken uitdaagt. De deelnemende kunstenaars nemen het publiek mee in hun tegendominantie, hun tegenbestemming, zoals Afro-Futurisme, Arabisch-Futurisme en Queer Futurisme.