Expositie over Keti Koti in Open Space Heesterveld

Geplaatst op , in Tentoonstellingen

Kunstenaar Maartje Jaquet is al jaren bezig met haar Keti Koti Project. Een overzicht van de resultaten is vanaf 24 juni te zien in de Open Space van CBK Zuidoost in Heesterveld. Portretten, foto’s, interviews en uitspraken verzameld onder de naam Ala Sma Tori.

Jacquet was in 2017 Artist in Residency in BIJLMAIR. Daar legde ze de basis voor deze tentoonstelling. Ze sprak heel veel mensen in Amsterdam Zuidoost over wat Keti Koti – de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen – voor hen betekent. De ontmoetingen en de verhalen legde ze vast in portretten getekend in pen en aquarellen, maar ook foto’s, interviews en een groot katoenen doek met uitspraken van mensen over Keti Koti.

Ala Sma Tori verwijst naar verhalen (tori) van allerlei (ala) mensen (sma). Het geeft een veelzijdig, persoonlijk en divers beeld van wat 1 juli betekent voor de mensen in Zuidoost. De kunstenaar maakte voor elke uitspraak van mensen die meewerkten aan het grote doek een speciale inkt, waarmee de woorden op het katoen werden geschilderd.

Een van de werken is ook onderdeel van de ZomerSalon Royaal, te zien in de tentoonstellingsruimte van CBK Zuidoost aan het Anton de Komplein.

De tentoonstelling over Keti Koti loopt tot en met 15 juli.