Museumnacht CBK Zuidoost!

Geplaatst op , in Activiteiten

Op 4 november is het weer zover! Van zeven uur ‘s avonds tot twee uur ‘s nachts gooit CBK Zuidoost de deuren open voor de nachtvlinders van de stad. Een inspirerende, helende en verbindende avond, met een rondleiding, performances en dj’s. Scroll naar beneden voor info over vervoer.

Vanaf 19 uur kunnen bezoekers rondlopen in de tentoonstelling A Sense of Brown, en om 19.50 uur geeft curator Devika Chotoe uitleg over de werken van kunstenaars. Dat zijn allen nazaten van de Indiase contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij werden verscheept om het werk over te nemen.

Na de rondleiding voert Venuri Perera een Passport Blessing Ceremony uit – geïnspireerd door de lange procedures die ze moet doorlopen om een ander land te bezoeken.

Dan is het de beurt aan Fazle Shairmahomed en zijn helende, interactieve, dekoloniserende performance Analemma. De avond wordt afgesloten en de nacht ingeluid met de dj’s van underground collectief Parame-Work: dj MFK, Glabra en snailaway.

Meer informatie over het programma:

Passport Blessing Ceremony door Venuri Perera
Paspoorten hebben verschillende machtsstatussen. Met sommige paspoorten kun je ongehinderd overal heen reizen maar voor veel landen geldt dat de inwoners ervan een paspoort hebben dat minder macht heeft, of zelfs geblacklist is. Deze satirische ceremonie, een modern ritueel, is ontstaan vanuit de lange, inbreuk makende procedures die de houders van deze minder ‘machtige’ paspoorten moeten ondergaan voordat ze een ander land binnen mogen – wat de ongelijkheid, gebaseerd op het land van oorsprong, nog eens versterkt. Het zet vragen bij de socio-politieke hiërarchiën die zijn bepaald in onze globale samenleving.

Venuri Perera is een choreograaf, performance kunstenaar, curator en onderwijzer uit Colombo, Sri Lanka, afgestudeerd aan DAS Arts in Amsterdam.

Passport Blessing Ceremony, foto: Kevin Lee

Analemma
Analemma is een interactieve, dekoloniserende performance, die gaat over hoe de geschiedenis onze huidige realiteiten heeft bepaald. Het ritueel is tot stand gekomen door kunstenaars met hybride identiteiten en multiculturele werkelijkheden. De performers nodigen je uit na te denken over de relatie met voorouders. Zo ontstaat er een ruimte van intimiteit, met plek voor persoonlijke trauma’s en het gezamenlijke verlangen naar genezing en veerkracht. Het ritueel is geïnspireerd door danstradities uit verschillende culturen.

PARAME-WORK
PARAME-WORK ✶•· is een collectief dat zich inzet voor het behoud van autonome en underground clubexperimenten: een ruimte voor ruimdenkende en creatieve dansers, wandelaars, luisteraars en praters (geen stalkers). Ze organiseren (on)regelmatige dj-avonden en mijmeringen over de cultuur van het nachtleven, niet-commercieel gebruik van ruimte en gelegenheid, liefde voor basmuziek en een bredere kijk op clubmuziek.

DJ MFK
MFK is een veelzijdige DJ met een spannende mix van cutting-edge bassmuziek: creatieve genialiteit en muzikale schoonheid in verschillende culturen en kruisbestuiving van muziekgenres tussen verschillende scènes, continenten en mensen. Hij mixt zoet en zuur, kiest de niet altijd even makkelijk te dansen nummers met respect en liefde voor de creativiteit en vindingrijkheid van de mensen die de muziekstijlen hebben gecreëerd waar we vandaag op dansen. Hij voert ze terug naar hun begin en projecteert nieuwe paden in de toekomst.
https://www.mixcloud.com/koennutters/

Glabra
Glabra, van oorsprong uit Portugal en nu in Amsterdam, verbreedt genres om op de dansvloer ongegeneerd een wereld op te bouwen. Hoge energie en scherpe bas: van gedeconstrueerde reggaeton tot drum and bass, rave funk, jersey en melodieuze techno. Ze maken deel uit van het in Lissabon gevestigde queer collectief en multimedia artistiek platform ARVI en co-host van de show Digital Freak op Radio Quântica.
https://soundcloud.com/Glabra

snailaway
snailway is voortgekomen uit een fascinatie voor gesyncopeerde drumpatronen en extatische hypnotiseringen. Met hun psychedelische cross-overs leveren ze een lichamelijke trance door te spelen op het hoogste BPM-niveau. Genre maakt niet uit, zolang het maar een sexy baslijn heeft. Sinds 2022 is snailaway resident bij Mono M0b1ile.
https://soundcloud.com/snailawayaway

Vervoer van en naar CBK Zuidoost

Er rijden tijdens Museumnacht vanaf 20 uur gratis bussen tussen Amsterdam Oost (Zeeburgerdijk) en Amsterdam Zuidoost:

The Black Archives ↔ CBK Zuidoost & OSCAM ↔ Heesterveld Creative Community ↔ Museum Vrolik ↔ Kazerne Reigersbos

De laatste bus richting Kazerne Reigersbos vanaf Anton de Komplein gaat om 23.19 uur. De laatste bus richting The Black Archives (Zeeburgerdijk) vanaf Anton de Komplein gaat om 23.29 uur.

Erna kun je gebruik maken van de speciale Uber-actie: nieuwe gebruikers kunnen tussen 18.00 tot 03.00 uur met de code ‘UBERMUSEUMNACHT50‘ tot 50% besparen op hun eerste rit via de Uber app. En alle gebruikers van de Uber app kunnen met de code ‘UBERMUSEUMNACHT70‘  tot 70% korting krijgen op hun rit van en naar een van de musea in Zuidoost, Nieuw-West en Noord.

Meer info en precieze tijden vind je op de site van Museumnacht.