Dansritueel Kabramasker

januari 20, 2015 12:49 pm

Op donderdag 15 januari verwelkomde dans- en theatergroep Untold met een speciaal ritueel het Kabramasker, oftewel een vooroudermasker, in Amsterdam Zuidoost in CBK Zuidoost. Kunstenaar Boris van Berkum maakte het in opdracht van Wintipriesteres Marian Markelo waarna het werd gekocht door het Amsterdam Museum. Dit maakt het Kabramasker zowel een ritueel voorwerp als een kunstwerk. Het masker is hun drie dimensionele herinterpretatie van een origineel Yoruba masker in bezit van het Afrika Museum. Iedereen met interesse in Winti spiritualiteit en haar betekenis voor de Afro-Surinaamse bevolking in Nederland is uitgenodigd. Ook liefhebbers van actuele kunst zijn van harte welkom om het masker met ons in te wijden.

Kabramasker onderdeel van MOM
Het Kabramasker functioneerde eerder als ritueel object om de voorouders te verwelkomen tijdens de jaarlijkse Keti Koti herdenking van de slavernij in het Oosterpark. Tot en met 28 februari is het te zien in een tentoonstelling bij CBKZuidoost. Het Kabramasker is onderdeel van de groepsexpositie ‘MOM: maskers in de kunst van NU’* met werk van 10 internationale kunstenaars waarin het thema masker wordt verbeeld. MOM maakt weer deel uit van de fringeprogrammering van de tentoonstelling ‘Magisch Afrika: maskers en beeldend uit Ivoorkust’ te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Lees hier meer informatie over het Kabramasker

serie (1 van 36) serie (3 van 36) serie (4 van 36) serie (7 van 36) serie (13 van 36) serie (17 van 36) serie (21 van 36) serie (22 van 36) serie (26 van 36) serie (28 van 36) serie (30 van 36) serie (31 van 36) serie (34 van 36) serie (36 van 36)

(foto’s: Hans Mooren)

Tags : , , , , ,

Commententaren zijn gesloten.

 
Corona protocolVoor een veilig en verantwoord bezoek aan CBK Zuidoost

Ten tijde van COVID-19 is dit protocol opgesteld. Lees dit protocol alvorens een bezoek aan ons te brengen. Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM inzake COVID-19.