BijlmAIR

Wanneer: 14 mei 2011 - 11 juni 2011

Kunstenaars

Ilja Karilampi, Ruta Butkute

BijlmAIR: Ilja Karilampi en Ruta Butkute

BijlmAIR nodigt kunstenaars en andere cultuurproducenten uit om tijdelijk in Amsterdam Zuidoost te wonen en werken. Het verblijf kan worden ingevuld met onderzoek voor een nog te realiseren project/kunstwerk of voor het daadwerkelijk realiseren daarvan. Tijdens de residency-periode reflecteren de kunstenaars op de transnationale en interculturele samenleving van Amsterdam Zuidoost.

H00dumentary / Ilja Karilampi

Ilja Karilampi (1983, Zweden) is multimediakunstenaar. In zijn werk komen verschillende lagen van verhalen samen, die vaak refereren aan beelden uit de media en hedendaagse populaire cultuur zoals muziek en film.

Als BijlmAIR artist-in-residence in januari en februari 2011 maakte Karilampi de film ‘H00dumentary’ (22 minuten). Hierin slaat hij een brug tussen twee betonnen voorsteden: van Studiegången in Göteborg (waar hij opgroeide) en de Amsterdamse Bijlmer. De film is een zoektocht door de binnen- en buitengangen van deze wijken en rekent af met Karilampi’s obsessie voor gettoromantiek. De beelden zijn doordrenkt met sjablonen uit de rapcultuur, zoals ritmische pauzes en logo’s die met behulp van animaties zijn gemaakt. De video geeft een subjectief en lichtelijk humoristisch portret over hoe de ‘hood’ werkelijk is en is een ode aan ‘roots’.

Form to Attribute / Ruta Butkute

In het werk van Ruta Butkute (1984, Litouwen) staat het onderzoek naar de fundamenten van een specifieke cultuur centraal. Door een voorwerp van zijn functionaliteit te ontdoen en te laten zien in een andere context, bevrijdt ze het van zijn oorspronkelijke functie en gebruik. De beschouwer kan het object herontdekken en nadenken over het unieke ervan.

In de maanden maart en april werkte Butkute aan haar project ‘Form to Attribute’, waarin ze haar werkwijze toepaste op de Bijlmer. Butkute toont een sculpturale installatie van gevonden huiselijke voorwerpen en brokstukken van gebouwen. Zij heeft deze objecten op zo’n manier gerecycled dat ze hun oorspronkelijke functie zijn verloren. De installatie vertoont gelijkenissen met het Vanitas-thema uit de Zeventiende Eeuwse schilderkunst. Het is tevens het decor voor de video die ook te zien is.

BijlmAIR is een Artist-in-Residence programma van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) en Stichting FLAT.