Caribische Liaisons

Wanneer: 7 april 2016 - 14 mei 2016

Kunstenaars

Natusha Croes, Harley Davelaar, Sharrelly Emanuelson, Franciscus & Franciscus, Hector Raphaela, Robin de Vogel

Zes kunstenaars(-duo’s), die allen een band met de (voormalige) Nederlandse Antillen hebben, tonen hun werk in CBK Zuidoost.  

Twee kunstenaars groeiden op Aruba op. Natusha Croes (Aruba, 1991)  doet in de eerste week van de expositie een één-op-één-performance waarvoor publiek zich kan intekenen. Daarnaast wordt een videowerk getoond met duidelijk Arubaanse wortels; haar film is een fantasierijke samenvatting van haar jeugd op Aruba. Robin de Vogel (Zoetermeer, 1987)doet een ingreep in de ruimte en toont een audiowerk waarin ze verwijst naar de vervreemding die ze voelde toen ze als jong meisje van Nederland naar Aruba verhuisde.

Drie kunstenaars komen van Curaçao.  Harley Davelaar (Curaçao, 1993)  maakt zowel grote 3-dimensionale gipsfiguren als videowerk. De laatste jaren werkt hij aan de serie Handvol gedachten, waarin het fenomeen ‘herinneren’ centraal staat.  Sharelly Emanuelson  (Curaçao, 1986) laat haar filminstallatie Doh mix meh up zien, waarin ze experimenteert met het vermogen/onvermogen van representatie, presentatie en begrip van een postkoloniale tijd en ruimte.

Het werk van Hector Raphaela (Curaçao, 1975) is figuratief en verhalend. Hij  gebruikt vaak knallende, schreeuwende en felle kleuren, die naar gevoel en emoties wijzen. Franciscus & Franciscus (schilder Frans Franciscus, Utrecht, 1959  & grafisch ontwerper/kunstenaar Rienus Gündel Franciscus, Dordrecht, 1967  ) maken samen fotografische portretten in de stijl van de Renaissance schilder Hans Memling. In 2015 waren ze artists in residence bij het Instituto Bueno Bista te Curaçao om daar een serie fotografische portretten te maken van karakteristieke Curaçaoënaars.