City Cells

Wanneer: 3 september 2015 - 3 september 2015

Kunstenaars

Karin van Dam

Begin september wordt het nieuwe monumentale  kunstwerk City Cells onthuld. Het kunstwerk is de spreekwoordelijke kers op de taart van de herinrichting van het Hoekenrodeplein. Het kunstwerk komt als het ware te zweven onder de onderdoorgang tussen Hoekenrode en winkelcentrum de Amsterdamse Poort en vormt zo een dynamische verbinding tussen beide.

Het kunstwerk

Kunstenares Karin van Dam wil met City Cells de interculturele identiteit van Amsterdam Zuidoost accentueren: een plek waar mensen afkomstig uit de hele wereld wonen en werken. Daarvoor liet zij zich inspireren door de verzameling zaden en planten uit de  17e en 18e  eeuw in de Hortus Botanicus. Deze verzameling is ontstaan als resultaat van de  handel van Amsterdam met de Verenigde Oost-Indische Compagnie en West-Indische Compagnie. Zaden, planten en vruchten hebben onder een microscoop een specifieke vorm: een zogeheten dodecaëder.  De dodecaëder is een geometrisch figuur met  12 vijfhoekige vlakken, 20 hoekpunten en 30 ribben en komt op allerlei manieren terug in de natuur. Het roept ook associaties op met het honingraatmotief van de oude Bijlmerflats. Daarom verkoos Van Dam de dodecaëder als basisvorm voor ‘City Cells’.  Het kunstwerk bestaat uit twee delen: een kluwen van dodecaëders die bevestigd worden aan de pilaren van de onderdoorgang en platte elementen die zweven aan het plafond van het viaduct. Bijzonder is dat het kunstwerk ’s avond met behulp van licht van onderaf en binnenuit de omgeving accentueert.

City Cells is gemaakt in opdracht van stadsdeel Zuidoost, CBRE Dutch Retail Fund, CBRE Dutch Office Fund en WPM Retail Groep. Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor cofinanciering van de opdracht. Projectcoördinatie: Centrum Beeldende Kunst Zuidoost en Wiseguys Urban Art Projects.