CommUnion

Wanneer: 5 november 2022 - 20 november 2022

Rabi Bah, Yohannes Henrikkson, J. Milongo en Alyson Sillon

CommUnion nodigt het publiek uit te reflecteren op de filosofische en transcendente aspecten van de dance cyphers – een cirkel van mensen waarin individuen bij toerbeurt zichzelf uiten door middel van dans. Het is een gebruikelijk ritueel bij dansculturen als hip-hop, house en vogueing en lijkt sterk op oude culturele tradities uit vooral Afrika. Bij dance cyphers communiceren de performers en toeschouwers met elkaar om elkaar te verheffen en de fysieke en geestelijke energie met elkaar te delen. De cirkelvorm stimuleert de interactie en betrokkenheid. 

De dance cyphers kunnen worden gezien als een soort arena of slagveld waar mensen met elkaar strijden. In deze tentoonstelling wordt een andere visie getoond: de dance cyphers als veilige plekken (safe spaces) waar mensen zonder woorden met elkaar uitwisselen en waar individuen gezien, erkend en gevierd kunnen worden door wat ze tonen op de vloer. Het zijn plekken van kracht, gemeenschappelijkheid en spiritualiteit. 

De getoonde werken in de expositie vertalen de interacties tussen de performers tijdens de dance cyphers en vertellen over de impact die ze hebben op de spiritualiteit van de artiesten en datgene waarin ze geloven.