Gedeelde erfenis: slavernijverleden in de kunst

Wanneer: 20 juni 2013 - 31 augustus 2013

Kunstenaars

Sara Blokland, Nardo Brudet, Frank Creton, Brian Coutinho, Ken Doorson, Jeannette Ehlers, Antonio Guzman, Remy Jungerman, Patricia Kaersenhout, Iris Kensmil, Renée Koldewijn, Carla Kranendonk, Charl Landvreugd, Runny Margarita, Tirzo Martha, Helen Martina, Henny Overbeek, Hector Raphaela, Brett Russel, George Struikelblok.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. CBK Zuidoost herdenkt deze gebeurtenis met de groepstentoonstelling Gedeelde Erfenis: Slavernijverleden in de kunst. In deze groepstentoonstelling geven twintig kunstenaars hun visie op slavernij: van letterlijke verbeeldingen van gebeurtenissen tot abstracte benaderingen van het onderwerp. De tentoonstelling biedt met twintig visies een zo’n divers mogelijk verhaal, zowel inhoudelijk als in beeldtaal. Bij deze tentoonstelling is een publicatie van Aspha Bijnaar die je meeneemt in het verhaal van de kunstwerken.

Kunstenaar Iris Kensmil maakte in opdracht van CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum eerder de serie ‘Out of History’, die in de Schuttersgalerij van het museum tot en met 1 september te zien is. ‘Out of History’ toont portretten van sterke, zwarte personen, die in de kolonie Suriname, een eigen positie en toekomst opbouwden.