Pop-Up Mosque

Wanneer: 5 maart 2020 - 13 juni 2020

Kunstenaars

  • Nasam Abboud
  • Yazan Maksoud 
  • Amjad Hashem
  • Roua Jafar
  • Oussama Diab 
  • performer Maya Jaber

Op donderdag 5 maart opende CBK Zuidoost de tentoonstelling Pop-Up Mosque. Door de situatie met het Coronavirus is de expositie te bezoeken op afspraak: op dinsdag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur. Er kan op deze dagen en tijden gebeld worden om een afspraak te maken. Zaterdags zijn we tot en met 30 mei gesloten. Deze expositie is verlengd en te bezoeken t/m 13 juni.

Opening Pop-Up Mosque
Donderdag 5 maart 2020
Curator: Claudio Ritfeld

Inhoud expositie
Voor de serie Local Heroes nodigt CBK Zuidoost jaarlijks kunstenaars uit Amsterdam Zuidoost uit om een tentoonstelling te maken met recent en/of nieuw werk. Deze keer wordt de expositieruimte gegeven aan Nasam Abboud en Yazan Maksoud die sinds 2016 in Amsterdam Zuidoost wonen en werken. Abboud en Maksoud zijn een liefdeskoppel én een kunstenaarsduo. Voor Pop-up Mosque hebben ze kunstenaars Amjad Hashem, Roua Jafar, Oussama Diab en performer Maya Jaber uitgenodigd om met hen de expositie samen te stellen.
Curator: Claudio Ritfeld

Pop-up Mosque is een sociaal experiment. Het onderzoekt de invloed van overheidstaal op onze samenleving door deze zo veel mogelijk weg te laten. Onze woordkeuze en ons zogenaamd globaal bewustzijn worden dagelijks beïnvloed door nieuwsberichten en artikelen. Dit zeer bepalend voor hoe wij elkaar zien, en hoe we met elkaar omgaan.

In deze tentoonstelling gaan de kunstenaars op zoek naar een onbevlekt vocabulaire waarmee zij hun Islamitische hybriditeit verbinden met het heden en de toekomst. In deze context gebruiken ze de Arabische etymologie van het woord moskee dat staat voor assemblage, – een plek waar mensen samenkomen.

De creatie van Pop-up Mosque geeft de kunstenaars en hun publiek de gelegenheid vrijuit te praten over onderwerpen als spiritueel erfgoed, een stabiel bestaan, transformatie en open samenlevingen.