Rebelse Trots

Wanneer: 23 april 2015 - 27 juni 2015

Kunstenaars

Patricia Kaersenhout

Rebelse Trots is een project van kunstenaar Patricia Kaersenhout over de belangrijke zwarte feministische golf in de jaren ’80 in Amsterdam. Een groep vrouwen verenigden zich in Flamboyant en Zami en noemden zich ZMV vrouwen (Zwarte Migranten Vrouwen). Nu, ruim 25 jaar na dato, brengt Kaersenhout met een korte film en een serie portretdoeken een ode aan deze voorhoedsters van de zwarte vrouwenbeweging.

De vrouwen die deelnemen aan het project zijn: Gloria Wekker, Alem Desta, Julia da Lima, Mercedes Zandwijken, Cisca Pattipilohy, Ernestine Comvalius, Philomena Essed, Hellen Gill en Mavis Carrilho.

Portretdoeken

Van alle deelnemende vrouwen maakt Kaersenhout een portretdoek op stof, geïnspireerd door Afrikaanse portretdoeken. Deze doeken werden in Senegal geborduurd met kraaltjes door lokale vrouwen.

Film

Het gereconstrueerde levensverhaal van Christina en de persoonlijke verhalen van de vrouwen worden verwerkt tot een filmisch verhaal waarin feiten en fictie moeiteloos in elkaar overlopen.

Amsterdam Museum

In opdracht van CBK Zuidoost en Het Amsterdam Museum werkt Kaersenhout aan een groepsportret van de deelnemende vrouwen. Dit portretdoek wordt 24 april onthuld in de Schuttersgalerij van het museum. Tevens zal er in het auditorium een korte film te zien zijn waarin de vrouwen een lichaam borduren van een Rebelse vrouw.