Transit 2011: Palmboom

Wanneer: 10 september 2011 - 13 maart 2012

Kunstenaars

Su Tomesen

De palmboom van Su Tomesen wordt gemaakt van in Nederland aangespoeld wrakhout en drijfhout. Bovenin de palm, waar normaliter kokosnoten of dadels groeien, komt verlichting die brandt op zonnepanelen.

Tomesen over haar favoriete boom: ‘De palmboom is voor mij de belichaming van mijn exotisme, fernweh en nieuwsgierigheid’. De boom staat voor anders, warm, en vooral ver weg’.

Kunstcafé en video
Bij de installaties van Tomesen speelt de aanwezigheid van en de interactie met publiek een belangrijke rol. In het kunstcafé op donderdag 27 oktober toont Tomesen een video waarin mensen hun persoonlijke associatie met de palmboom uit de doeken doen. Tomesen toont  dan tevens haar eigen collectie palmbomen. Het publiek wordt uitgenodigd om palmboomverhalen en -liefde te delen eventueel met eigen voorbeeld.

Transit

Onder de noemer Transit nodigt CBK Zuidoost kunstenaars uit om op knooppunten in de openbare ruimte van Zuidoost tijdelijk werk te maken dat het passerende publiek even stil laat staan. Tomesen koos voor een enorme palmboom. Een groot deel van de bewoners van Amsterdam Zuidoost kent de palmboom uit eigen ervaring, of uit verhalen van ouders of grootouders.

Palmboom is mede mogelijk gemaakt door Mega Alu Systems, Stichting Bouwloods Klus OK en Teguh Hartanto.