Transit 2016: Srefidensi en de vlag

Wanneer: 24 november 2016 - 24 april 2017

Kunstenaars

Sara Blokland, Jaya Pelupessy

Op donderdag 24 november a.s. onthult CBK Zuidoost het kunstwerk Srefidensi en de Vlag op het plein tegenover CBK Zuidoost. Het kunstwerk is een acht meter lang houten bord waarop steeds nieuwe beeldverhalen over de geschiedenis van de Surinaamse onafhankelijkheid te zien zullen zijn. Beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy onderzochten koloniale machtssymbolen en zochten daarbij naar nieuwe symbolen in de aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname. Zo’n nieuw symbool was de Surinaamse Vlag die  in 1975 niet alleen in Suriname, maar ook in de Bijlmer gehesen werd. Aan de hand van foto’s en verhalen onderzochten zij de betekenis van de Surinaamse Vlag en de Surinaamse onafhankelijkheid. Dit onderzoek vormt de basis voor dit tijdelijk kunstwerk.

Koningin Wilhelmina en de Vlag

Op 24 november 1975 wordt voor de sporthal in de Bijlmermeer, in de ijzige kou, maar onder luid gejuich van velen, de Surinaamse Vlag gehesen. De Vlag in de Bijlmer wappert door het tijdverschil uren eerder dan in Paramaribo. In Suriname wordt op 25 november met dit nieuwe nationale symbool de officiële onafhankelijkheid  ingeluid. De Vlag  in Paramaribo werd gehesen op de plek waar 52 jaar lang het meer dan levensgrootte granieten beeld stond van een jonge koningin Wilhelmina. Het standbeeld was enkele dagen daarvoor verwijderd. Dit gebeurde ’s nachts om geen Oranjegezinden tegen het hoofd te stoten. Daarna werd het versleept naar het kampement van de Nederlandse troepenmacht in Paramaribo om een jaar later een nieuwe plek te krijgen bij Fort Zeelandia. In letterlijk verschillende lagen worden foto’s, tekeningen en teksten uit diverse archieven die dit verhaal vertellen herschikt.

In de voorbereiding van dit kunstwerk zijn naast veel archief materiaal ook persoonlijke verhalen verzameld van mensen die de Surinaamse onafhankelijkheid van 1975 hebben meegemaakt of verantwoordelijk waren voor het ontwerp van de Surinaamse Vlag . Blokland en Pelupessy tonen  het verhaal van de Surinaamse Vlag als metafoor, als symbool en proteststem.

Project Srefidensifoto

Het kunstwerk Srefidensi en de Vlag hebben beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy ontwikkeld in samenwerking met CBK Zuidoost en FOTODOK. Het is een onderdeel van een breder project van Sara Blokland en FOTODOK: ‘Srefidensifoto: een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie’. Srefidensifoto is een initiatief van Sara Blokland ,FOTODOK, Femke Lutgerink en in samenwerking met het RCMC -Research Center for Material Culture, CBK Zuidoost en Surinaams Museum . Mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds,  het AFK en het Tholenaar van Raalte Fellowship.